Roze kerstmarkt


  • 15 december 2018
  • 12.00 tot 17.00 uur
  • Arnhem
  • 5,00 euro
  • Aanmelden Vóór 12 december

Informatie

Arnhem krijgt eerste ‘roze kerstmarkt’ met verkiezing voor dragqueens en veel blingbling

ARNHEM – De Vereniging Gay Arnhem houdt op 15 en 16 december, onder de naam Winter Avenue Arnhem, een ‘roze kerstmarkt’ op het Jansplein in Arnhem. In eerste instantie bedoeld voor alle homoseksuele mensen in de regio. ,,Maar iedereen is van harte welkom.”

De kerstmarkt wordt geen alledaagse happening. Alleen al de aanwezigheid van mannen die zich met pruiken, opvallende kleding en dikke lippenstift voordoen als vrouwen maakt van dit evenement iets bijzonders.

Genoemde mannen doen mee aan de verkiezing Miss Drag Gelderland 2019. Daarnaast zijn er modeshows, dansoptredens en komen er dj’s naar het Jansplein, waarop kleurrijke kersthuisjes komen te staan.

Blingbling

Lady Godiva.

,,De luifels en de deuren zijn knalroze, dieprood of fel blauw. Bij de inrichting van de huisjes worden ook felle kleuren gebruikt. Alles heeft een blingbling uitstraling. De markt wordt een echte blikvanger”, zegt bestuurslid Stephan Hanegraaf van Gay Arnhem.

Hoewel bijzonder van aard, zal de roze kerstmarkt geen waren aanprijzen die bij de bezoekers de wenkbrauwen doen fronsen. Hanegraaf: ,,We verkopen geen blote billen van marsepein. We willen als Gay Arnhem juist af van dat stereotype beeld. Gezinnen met kinderen zijn ook van harte welkom. Wij zijn voor inclusiviteit in plaats van het uitsluiten van mensen.”

Wel worden, naast warme cocktails en glühwein, de bijzondere bieren Mannenliefde en Gebrouwen door Vrouwen verkocht.

Transgenders

Gay Arnhem kiest bewust voor een ‘eigen’ kerstmarkt. Volgens bestuurslid Arold Dingemans hebben homo’s in Arnhem vaste eigen plekken zoals café Colours, het COC of sauna Steamworks, waar ze graag komen. ,,Nu creëren we één plek waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Ook biseksuelen, transgenders en bijvoorbeeld lesbiennes. Een kerstmarkt biedt daartoe in onze ogen een ideale gelegenheid.”

Ook wil de Vereniging Gay Arnhem roze ouderen tijdens de periode richting Kerstmis verwennen. Zo komt er een lunch. De locatie wordt nog bekend gemaakt. ,,We willen ouderen die er in hun woonomgeving niet vooruit durven komen dat ze homoseksueel zijn een fijne middag bezorgen. Bij ons kunnen ze zichzelf zijn. We hebben zorgcentra en Stichting Welzijn Ouderen benaderd”, zegt Dingemans.

Hand in hand

Als het aan Gay Arnhem ligt, wordt Winter Avenue Arnhem een jaarlijks terugkerend evenement. Als antwoord op alle roze zaterdagen in de zomer. De roze kerstmarkt is een vervolg op de manifestatie Hand in Hand, die in 2017 werd gehouden nadat het Arnhemse homopaar Jasper en Ronnie op de Nelson Mandelabrug werd mishandeld.